Mazurek czekoladowy


Mazurki to tradycyjne wielkanocne wypieki, które często pojawiają się na polskich stołach.

Praktycznie można je wypełnić dowolnym nadzieniem i ozdobić tak, jak tylko na to Wasza wyobraźnia pozwoli.

Najbardziej przez moją rodzinę ulubionym mazurkiem jest kajmakowy oraz dzisiejszy, który Wam prezentuję – czekoladowy.

W przeciwieństwie do kajmakowego – czekoladowy jest mniej słodki i znika w ekspresowym tempie.

Jego mocno czekoladowy smak (bo używam czekolady o zawartości 74% kakao) podkręciłam kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.

Połączenie idealne – czegóż chcieć więcej – kruchutki spód, ganasz czekoladowy i porzeczki?

Jest przepyszny, niebo w gębie!

Może skusicie się na takiego mazurka i zdobędziecie serca swoich gości, kiedy go spróbują?


Składniki na mazurka czekoladowego:
kruchy spód:

  • 350 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 
  • 50 g cukru pudru 

ganasz czekoladowy:

  • 200 g czekolady gorzkiej,  deserowej – u mnie o zawartości 74% kakao
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie 

dodatkowo:

  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • płatki migdałów, orzechy, bakalie lub gotowe ozdoby do dekoracji


Jak przygotować mazurka czekoladowego:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i zimne masło.

Składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do lodówki, aby się schłodziło.

Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, na około 4 mm i wykładamy formę (u mnie 37×12 cm, może być także 20×20 cm lub okrągła forma do tart).

Ciasto dobrze wgniatamy w formę, a następnie nakłuwamy widelcem.

Na wierzch ciasta możemy wyłożyć papier pergaminowy i wsypać groch, fasolę lub specjalne kulki do pieczenia, aby obciążyć ciasto. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Jeśli użyliśmy dodatkowo obciążenia to na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy, aby się zarumieniło.

Po upieczeniu studzimy na kratce, a w tym czasie przygotowujemy ganasz czekoladowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy.

Gdy tylko śmietanka się dobrze zagrzeje, ale nie zagotuje, od razu zdejmujemy ją z ognia.

Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.

Gdy czekolada dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje, dodajemy, nie przerywając mieszania, masło.

Na koniec możemy dodać ekstrakt waniliowy. 

Wystudzony spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i wykładamy ganasz czekoladowy, wierzch wyrównujemy.

Dekorujemy wg własnej fantazji.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweAgnieszka | 15-03-2021

    Jakiej wielkości foremka?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 15-03-2021

    U mnie 35×10 cm, można też użyć innej, np. 20×20 cm lub tortownicy lub okrągłej formy do tart 😊

  • Zdjęcie profiloweKatarzyna | 15-03-2021

    Proszę o podanie wymiarów formy.

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 15-03-2021

    U mnie to 35×10 cm, ale może być mniej więcej 20×20 cm 😊