Mazurek czekoladowy
Mazurki to tradycyjne wielkanocne wypieki, które często pojawiają się na polskich stołach.
Praktycznie można je wypełnić dowolnym nadzieniem i ozdobić tak, jak tylko na to Wasza wyobraźnia pozwoli.
Najbardziej przez moją rodzinę ulubionym mazurkiem jest kajmakowy oraz dzisiejszy, który Wam prezentuję – czekoladowy.
W przeciwieństwie do kajmakowego – czekoladowy jest mniej słodki i znika w ekspresowym tempie.
Jego mocno czekoladowy smak (bo używam czekolady o zawartości 74% kakao) podkręciłam kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.
Połączenie idealne – czegóż chcieć więcej – kruchutki spód, ganasz czekoladowy i porzeczki?
Jest przepyszny, niebo w gębie!
Może skusicie się na takiego mazurka i zdobędziecie serca swoich gości, kiedy go spróbują?
Składniki na mazurka czekoladowego:
kruchy spód:
- 350 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
ganasz czekoladowy:
- 200 g czekolady gorzkiej, deserowej – u mnie o zawartości 74% kakao
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- płatki migdałów, orzechy, bakalie lub gotowe ozdoby do dekoracji
Jak przygotować mazurka czekoladowego:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i zimne masło.
Składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do lodówki, aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, na około 4 mm i wykładamy formę (u mnie 37×12 cm, może być także 20×20 cm lub okrągła forma do tart).
Ciasto dobrze wgniatamy w formę, a następnie nakłuwamy widelcem.
Na wierzch ciasta możemy wyłożyć papier pergaminowy i wsypać groch, fasolę lub specjalne kulki do pieczenia, aby obciążyć ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Jeśli użyliśmy dodatkowo obciążenia to na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy, aby się zarumieniło.
Po upieczeniu studzimy na kratce, a w tym czasie przygotowujemy ganasz czekoladowy.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy.
Gdy tylko śmietanka się dobrze zagrzeje, ale nie zagotuje, od razu zdejmujemy ją z ognia.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Gdy czekolada dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje, dodajemy, nie przerywając mieszania, masło.
Na koniec możemy dodać ekstrakt waniliowy.
Wystudzony spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i wykładamy ganasz czekoladowy, wierzch wyrównujemy.
Dekorujemy wg własnej fantazji.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Jakiej wielkości foremka?
U mnie 35×10 cm, można też użyć innej, np. 20×20 cm lub tortownicy lub okrągłej formy do tart 😊
Proszę o podanie wymiarów formy.
U mnie to 35×10 cm, ale może być mniej więcej 20×20 cm 😊