Gazpacho - hiszpański chłodnik
Pomidory o tej porze roku są przepyszne, dojrzałe i pachnące, na paprykę także mamy teraz sezon, więc warto przygotować z nich coś smacznego.
Przygotowałam hiszpański chłodnik gazpacho – pięknie pachnący, aromatyczny, na bazie świeżych, surowych warzyw.
Chłodnik pełen smaku, kolorów i witamin.
Koniecznie przygotujcie taki w domu, bo pogoda temu sprzyja!
Łapcie ostatnie promyki słońca!
Składniki na gazpacho – hiszpański chłodnik:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1,5 czerwonej papryki
- 1,5 dużej czerwonej cebuli
- 3 ogórki gruntowe
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek + do skropienia
- 3 łyżki octu winnego
- 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować gazpacho – hiszpański chłodnik:
Pomidorom nacinamy skórkę, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Ogórki obieramy ze skórki, papryce usuwamy gniazdo nasienne, cebule obieramy.
Po małym kawałku papryki, cebuli i ogórka pozostawiamy do późniejszej dekoracji, resztę kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy czosnek, sok z cytryny, ocet winny i oliwę, miksujemy przez około minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem tabasco i ewentualnie octem.
Zupę schładzamy przez około 2 godziny, aby smaki się “przegryzły”.
Przed podaniem gazpacho przybieramy warzywami, które wcześniej odłożyliśmy do dekoracji – kroimy w cienkie paseczki (julienne) i skrapiamy oliwą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze