Naleśniki na wodzie gazowanej
Naleśniki bardzo często goszczą na moim stole i myślę, że większości Polaków także.
Starając się urozmaicać naleśniki przygotowuję je – a to klasyczne na mące pszennej, z różnych mieszanek mąk, a to bezglutenowe, na mleku czy tak ja dzisiaj z dodatkiem wody gazowanej.
Dodatek wody gazowanej do ciasta powoduje, że naleśniki są bardziej puszyste, z widocznymi pęcherzykami powietrza.
Naleśniki wychodzą smaczne, puszyste, miękkie i elastyczne.
Podawać można je na różne sposoby, począwszy od wersji klasycznej z twarożkiem, a kończąc na wersji wytrawnej, np. z pieczarkami.
Składniki na naleśniki na wodzie gazowanej:
- 1,5 szkl. mleka
- 1,5 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli morskiej
- 3 szkl. mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować naleśniki na wodzie gazowanej:
Do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy jajka, przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek.
Ciasto odstawiamy na 10 minut do odpoczęcia.
Po tym czasie patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem lub spryskujemy i nalewamy porcje ciasta.
Smażymy naleśniki z obu stron.
Po usmażeniu układamy jeden na drugim.
Podajemy z dowolnym nadzieniem słodkim lub wytrawnym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze