Sałatka nowalijkowa z surimi i makaronem ryżowym


Sałatka nowalijkowa z surimi i makaronem ryżowym to przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka.

Do jej przygotowania oprócz makaronu ryżowego i paluszków krabowych, zwanych surimi, używam także nowalijek, tj. rzodkiewki, ogórki i szczypiorek oraz do smaku i koloru, a także dodatkowej chrupkości kukurydzy.

Całość podaję z bardzo prostym i szybkim sosem czosnkowym.

Sałatkę robi się naprawdę ekspresowo, a tak pięknie się prezentuje – lekko, letnio i kolorowo, wprost zachęca do zjedzenia.

Jest w sam raz na letnie i upalne dni, kiedy nie chce nam się gotować, kiedy nie chcemy włączać kuchenki czy piekarnika, aby dodatkowo nie nagrzewać i tak gorącego powietrza, tylko chcemy szybko, smacznie i lekko zjeść.

Polecam!


Składniki na sałatkę nowalijkową z surimi i makaronem ryżowym:

  • 6 małych ogórków gruntowych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 250 g surimi (paluszków krabowych)
  • 150 g makaronu ryżowego wstążki

sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę nowalijkową z surimi i makaronem ryżowym:

Zaczynamy od przygotowania makaronu ryżowego.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia, a następnie odcedzamy na durszlaku i kroimy/tniemy na mniejsze kawałki (ja osobiście używam do tego celu nożyczek kuchennych, bo świetnie się sprawdzają).

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę; rzodkiewki również myjemy i kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.

Paluszki surimi kroimy na kawałki dł. ok. 1 cm, a kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski.

Przygotowujemy sos czosnkowy.

W tym celu majonez łączymy w miseczce z jogurtem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem wedle smaku.

Gotowym sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy