Sałatka nowalijkowa z surimi i makaronem ryżowym
Sałatka nowalijkowa z surimi i makaronem ryżowym to przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka.
Do jej przygotowania oprócz makaronu ryżowego i paluszków krabowych, zwanych surimi, używam także nowalijek, tj. rzodkiewki, ogórki i szczypiorek oraz do smaku i koloru, a także dodatkowej chrupkości kukurydzy.
Całość podaję z bardzo prostym i szybkim sosem czosnkowym.
Sałatkę robi się naprawdę ekspresowo, a tak pięknie się prezentuje – lekko, letnio i kolorowo, wprost zachęca do zjedzenia.
Jest w sam raz na letnie i upalne dni, kiedy nie chce nam się gotować, kiedy nie chcemy włączać kuchenki czy piekarnika, aby dodatkowo nie nagrzewać i tak gorącego powietrza, tylko chcemy szybko, smacznie i lekko zjeść.
Polecam!
Składniki na sałatkę nowalijkową z surimi i makaronem ryżowym:
- 6 małych ogórków gruntowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 250 g surimi (paluszków krabowych)
- 150 g makaronu ryżowego wstążki
sos czosnkowy:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę nowalijkową z surimi i makaronem ryżowym:
Zaczynamy od przygotowania makaronu ryżowego.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia, a następnie odcedzamy na durszlaku i kroimy/tniemy na mniejsze kawałki (ja osobiście używam do tego celu nożyczek kuchennych, bo świetnie się sprawdzają).
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę; rzodkiewki również myjemy i kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.
Paluszki surimi kroimy na kawałki dł. ok. 1 cm, a kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski.
Przygotowujemy sos czosnkowy.
W tym celu majonez łączymy w miseczce z jogurtem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem wedle smaku.
Gotowym sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze