Pierogi z ciasta francuskiego z pieczarkami
Dzisiejsza propozycja pierogów to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na Wigilię.
Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi.
Będą także świetną przystawką na wszelkiego rodzaju imprezach, chociażby podczas nadchodzącego karnawału.
Składniki na pierogi z ciasta francuskiego z pieczarkami:
- 1 płat świeżego ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- mak
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- 1-2 łyżki oleju
Jak przygotować pierogi z ciasta francuskiego z pieczarkami:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Pieczarki drobno siekamy, zarówno kapelusze jak i nóżki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i przesmażamy aż stracą objętość, a woda spod pieczarek odparuje.
Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Farsz odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 10×10 cm.
Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek.
Piekarnik rozgrzewamy.
Każdy pierożek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją góra-dół.
Najlepiej smakują podane na gorąco.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze