Grochówka
Jesień i zima sprzyja “cięższym” zupom.
Grochówka to klasyk wśród naszych polskich zup.
Jest pyszna, gęsta, rozgrzewająca, treściwa i doda nam energii podczas jesienno-zimowych chłodnych i ciemnych dni.
Składniki na grochówkę:
- 400 g grochu łuskanego w połówkach
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g cienkiej kiełbasy, np. śląskiej, podwawelskiej
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 8 ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól himalajska
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
Jak przygotować grochówkę:
Groch w połówkach płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około godzinę. Ja często pomijam ten krok, bo połówki grochu szybko się gotują bez wstępnego namaczania.
Do garnka przekładamy 3/4 grochu (jeżeli wolimy bardziej kremowe zupy to przekładamy całość), dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy około 2,5 l wody i stawiamy na gaz, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie.
Groch gotujemy około 40 minut.
W tym czasie włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy starte jarzyny i chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy do gotującego się grochu.
Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz resztę grochu (dzięki temu w zupie będą całe połówki grochu, a część będzie bardziej rozgotowana, co zagęści zupę), gotujemy przez około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni do zarumienienia, a następnie dodajemy do gotującej się zupy.
Na koniec do zupy dodajemy roztarty w dłoniach majeranek, przeciśnięty przez praskę lub roztarty z solą czosnek.
Zupę finalnie doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze