Grochówka


Jesień i zima sprzyja “cięższym” zupom.

Grochówka to klasyk wśród naszych polskich zup.

Jest pyszna, gęsta, rozgrzewająca, treściwa i doda nam energii podczas jesienno-zimowych chłodnych i ciemnych dni.


Składniki na grochówkę:

  • 400 g grochu łuskanego w połówkach
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g cienkiej kiełbasy, np. śląskiej, podwawelskiej
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól himalajska
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki


Jak przygotować grochówkę:

Groch w połówkach płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około godzinę. Ja często pomijam ten krok, bo połówki grochu szybko się gotują bez wstępnego namaczania.

Do garnka przekładamy 3/4 grochu (jeżeli wolimy bardziej kremowe zupy to przekładamy całość), dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy około 2,5 l wody i stawiamy na gaz, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie.

Groch gotujemy około 40 minut.

W tym czasie włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy starte jarzyny i chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy do gotującego się grochu.

Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz resztę grochu (dzięki temu w zupie będą całe połówki grochu, a część będzie bardziej rozgotowana, co zagęści zupę), gotujemy przez około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni do zarumienienia, a następnie dodajemy do gotującej się zupy.

Na koniec do zupy dodajemy roztarty w dłoniach majeranek, przeciśnięty przez praskę lub roztarty z solą czosnek.

Zupę finalnie doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. 

Podajemy z natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy