Oponki serowe (całuski)


Oponki serowe to pyszny wypiek smażony w głębokim tłuszczu, przygotowywany z twarogu bez dodatku drożdży.

Wyglądem przypominają pączki z dziurką lub donuty.

W moim rodzinnym domu mówiło się na nie “całuski” i tak do tej pory na nie mówimy.

Bardzo proste w przygotowaniu, bez wyrabiania i czekania aż ciasto wyrośnie, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych pączków.

W kilkanaście minut mamy pełny talerz pysznych oponek.


Składniki na oponki serowe (całuski) – ok. 20 szt.:

  • 250 g twarogu półtłustego mielonego (w kostce)
  • 250 g mąki pszennej – użyłam tortowej
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru – najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wódki lub octu
  • ok. 1 l oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder od oprószenia


Jak przygotować oponki serowe (całuski):

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do smażenia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sodę, oba cukry i mieszamy.

Dodajemy twaróg, śmietanę lub jogurt, żółtka oraz wódkę/ocet i szybko zagniatamy jednolite ciasto, które musi być elastyczne i dość lepiące, wtedy oponki nie wyjdą twarde.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawamy szklanką krążki, a następnie zakrętką wycinamy w każdym krążku pośrodku małe kółeczko.

Oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (170°C) i smażymy z obu stron na złoty kolor, kontrolując temperaturę grzania, aby oponki się nie spaliły.

Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Ciasto Styropian - sernik bez sera

29-09-2013 

Domowe chipsy jabłkowe - suszone jabłka

26-09-2013 

Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

22-09-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy