Oponki serowe (całuski)
Oponki serowe to pyszny wypiek smażony w głębokim tłuszczu, przygotowywany z twarogu bez dodatku drożdży.
Wyglądem przypominają pączki z dziurką lub donuty.
W moim rodzinnym domu mówiło się na nie “całuski” i tak do tej pory na nie mówimy.
Bardzo proste w przygotowaniu, bez wyrabiania i czekania aż ciasto wyrośnie, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych pączków.
W kilkanaście minut mamy pełny talerz pysznych oponek.
Składniki na oponki serowe (całuski) – ok. 20 szt.:
- 250 g twarogu półtłustego mielonego (w kostce)
- 250 g mąki pszennej – użyłam tortowej
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru – najlepiej drobnego do wypieków
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka wódki lub octu
- ok. 1 l oleju roślinnego do smażenia
- cukier puder od oprószenia
Jak przygotować oponki serowe (całuski):
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do smażenia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sodę, oba cukry i mieszamy.
Dodajemy twaróg, śmietanę lub jogurt, żółtka oraz wódkę/ocet i szybko zagniatamy jednolite ciasto, które musi być elastyczne i dość lepiące, wtedy oponki nie wyjdą twarde.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawamy szklanką krążki, a następnie zakrętką wycinamy w każdym krążku pośrodku małe kółeczko.
Oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (170°C) i smażymy z obu stron na złoty kolor, kontrolując temperaturę grzania, aby oponki się nie spaliły.
Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze