Grzyby duszone w śmietanie

Lubicie grzyby?

Moja rodzina bardzo!

Właśnie teraz, póki sezon na nie, trzeba korzystać z dobrodziejstw lasu i jesieni.

Na pewno znacie to danie – grzyby duszone w śmietanie – któż nie zna? Któż nie jadł?

Mnie to danie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to mój dziadzia-zapalony grzybiarz skoro świt wyruszał do lasu na grzyby. Wieczorem siedzieliśmy i oczyszczaliśmy je, segregowaliśmy: jedne do suszenia, zamrożenia, inne do słoików – do octu czy solone, a jeszcze inne do bieżącego zjedzenia. Wtedy robiło się grzyby smażone z cebulą, grzyby z jajkami czy duszone w śmietanie. Wszystkie wersje pyszne i wszystkie wersje obowiązkowo pojawiały się na talerzach uradowanej rodziny!

Grzyby duszone z cebulą w śmietanie zawsze robię w minimalistycznej, nie udziwnionej, prostej wersji, tylko przyprawione solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu – takie najsmaczniejsze i wydobywające prawdziwy smak grzybów, i choć bez żadnych wartości odżywczych, to najsmaczniejsze na świecie!

Danie można podać z ziemniakami lub z pieczywem.

A jeżeli jeszcze sami zbieracie grzyby, to jest to także tanie danie.

Składniki na grzyby duszone w śmietanie:

  • 1 kg grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, prawdziwki,  koźlarze, kozaki, kurki itp.)
  • 2 cebule
  • 1 szkl. śmietany 12%
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie natka pietruszki/koperek


Jak przygotować grzyby duszone w śmietanie:

Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Na oleju z dodatkiem masła szklimy cebule pokrojone w piórka.

Dodajemy obgotowane grzyby i razem przesmażamy przez około 15 minut.

Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Dusimy jeszcze około 2-3 minuty i dodajemy ewentualnie natkę pietruszki/koperek.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Peeling do ciała cukrowo-korzenny

26-05-2020 

Buraczki z sosem chrzanowym

25-05-2020 

Blok czekoladowy

24-05-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy