Gulasz z parówek i fasolki szparagowej
Dzisiaj obiad w style zero waste, czyli z tego co było w lodówce. Przygotowałam pyszny gulasz z zielonej fasolki szparagowej i parówek drobiowych dobrej jakości, którym zbliżał się termin przydatności do spożycia.
Potrawa dietetyczna, doskonała dla osób będących na diecie.
Danie podajemy, np. z pieczywem lub ryżem.
Składniki na gulasz z parówek i zielonej fasolki szparagowej:
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej – 450 g
- opakowanie parówek drobiowych dobrej jakości – 250 g
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak przygotować gulasz z parówek i zielonej fasolki szparagowej:
Fasolkę gotujemy al dente na parze.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Parówki nacinamy wzdłuż w czterech miejscach, a następnie kroimy na kawałki ok. 1 cm.
Dorzucamy do zeszklonej cebuli i razem przesmażamy.
Następnie dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, erytrytol/cukier i dolewamy passatę.
Dodajemy także ugotowaną fasolkę i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
Gdyby sos był za gęsty podlewamy niewielką ilością wody.
Finalnie doprawiamy do smaku i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze