Gulasz z parówek i fasolki szparagowej

Dzisiaj obiad w style zero waste, czyli z tego co było w lodówce. Przygotowałam pyszny gulasz z zielonej fasolki szparagowej i parówek drobiowych dobrej jakości, którym zbliżał się termin przydatności do spożycia.

Potrawa dietetyczna, doskonała dla osób będących na diecie.

Danie podajemy, np. z pieczywem lub ryżem.


Składniki na gulasz z parówek i zielonej fasolki szparagowej:

  • opakowanie mrożonej fasolki szparagowej – 450 g
  • opakowanie parówek drobiowych dobrej jakości – 250 g
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru 
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Jak przygotować gulasz z parówek i zielonej fasolki szparagowej: 

Fasolkę gotujemy al dente na parze.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.

Parówki nacinamy wzdłuż w czterech miejscach, a następnie kroimy na kawałki ok. 1 cm.

Dorzucamy do zeszklonej cebuli i razem przesmażamy.

Następnie dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, erytrytol/cukier i dolewamy passatę.

Dodajemy także ugotowaną fasolkę i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.

Gdyby sos był za gęsty podlewamy niewielką ilością wody.

Finalnie doprawiamy do smaku i podajemy. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy