Pieczone warzywa z kurczakiem
Pieczone warzywa przygotowuję zwłaszcza, kiedy nie mam ochoty zbytnio “stać przy garach”.
Uwielbiam w ten sposób przygotowane warzywa, są pełne smaku i aromatu.
Dodatkiem jest filet z piersi kurczaka, ale czasami przygotowuję także z żeberkami lub same czy też jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków.
Składniki na pieczone warzywa z kurczakiem:
- 2 bataty
- 1 duża czerwona papryka
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 750 g warzywnej mieszanki mrożonej (u mnie brukselka, zielona fasolka, kalafior, groszek i marchewka)
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka bez soli i cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków bez soli i cukru
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pieczone warzywa z kurczakiem:
Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, szczyptą pieprzu i dodajemy łyżkę oleju; odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
W tym czasie przygotowujemy warzywa: bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę, cebule kroimy na ćwiartki, czosnek na pół.
Tak przygotowane warzywa wrzucamy do rękawa/woreczka do pieczenia, wlewamy olej, przyprawę do ziemniaków, oregano oraz sól i pieprz.
Całość mieszamy tak, by wszystkie warzywa dokładnie pokryć mieszanką przypraw i oleju.
Na koniec dodajemy zamarynowanego kurczaka.
Rękaw/woreczek do pieczenia zamykamy klamrą i wstawiamy do blaszki.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze