Indyk z białą kapustą
Dzisiaj zapraszam na potrawkę z indyka i białej kapusty.
Bardzo proste do przygotowania aromatyczne danie jednogarnkowe, smaczne i syte.
Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad czy ciepłą kolację, ale także na imprezach czy na święta.
Składniki na indyka z białą kapustą:
- 500 g fileta z piersi indyka
- 500 g białej kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 4-5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki lub chili
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować indyka z białą kapustą:
Filet z indyka kroimy w sporą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy indyka na rumiano. Wyjmujemy z rondla i odstawiamy.
Do tego samego rondla wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażamy, kilka sekund, aby się nie przypalił, bo stanie się gorzki.
Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy przez ok. 3 minuty, często mieszając.
Dolewamy ok. 3/4 szkl. wody, wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy oraz kminek i pod przykrywką dusimy aż kapusta zacznie mięknąć.
Gdy kapusta jest na wpół miękka, dodajemy obsmażonego indyka, majeranek, cząber, tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy i cukier. Dusimy ok. 15 minut.
Gdyby potrawka była za sucha podlewamy odrobiną wody.
Na sam koniec potrawkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze