Indyk z białą kapustą

Dzisiaj zapraszam na potrawkę z indyka i białej kapusty.

Bardzo proste do przygotowania aromatyczne danie jednogarnkowe, smaczne i syte.

Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad czy ciepłą kolację, ale także na imprezach czy na święta. 


Składniki na indyka z białą kapustą:

  • 500 g fileta z piersi indyka
  • 500 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki lub chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju


Jak przygotować indyka z białą kapustą:

Filet z indyka kroimy w sporą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.

W rondlu rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy indyka na rumiano. Wyjmujemy z rondla i odstawiamy.

Do tego samego rondla wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażamy, kilka sekund, aby się nie przypalił, bo stanie się gorzki.

Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy przez ok. 3 minuty, często mieszając.

Dolewamy ok. 3/4 szkl. wody, wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy oraz kminek i pod przykrywką dusimy aż kapusta zacznie mięknąć.

Gdy kapusta jest na wpół miękka, dodajemy obsmażonego indyka, majeranek, cząber, tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy i cukier. Dusimy ok. 15 minut.

Gdyby potrawka była za sucha podlewamy odrobiną wody. 

Na sam koniec potrawkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy