Roladki z indyka z farszem dyniowym
Moja propozycja na smaczny niedzielny obiad i nie tylko.
Lekkie, kolorowe, dietetyczne i smaczne roladki z indyka z dynią, gotowane na parze.
Pięknie się prezentują, zachęcają do zjedzenia.
Super proste i szybkie do przygotowania.
Roladki możecie przygotować także z filetów z piersi kurczaka.
Jeśli nie lubicie dań na parze możecie je także przygotować klasycznie na patelni.
Składniki na roladki z indyka z farszem dyniowym:
- ok. 500 g fileta z piersi indyka
- 300 g dyni (obranej i oczyszczonej)
- 3 łyżki kremowego serka śmietankowego
- 1/2 ząbka czosnku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować roladki z indyka z farszem dyniowym:
Filet z piersi indyka kroimy na plastry po 100-120 g (4-5 szt.)
Przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy, uważając by nie uszkodzić mięsa.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdym sznyclu z indyka rozkładamy równomiernie farsz i zwijamy w roladkę.
Roladki zawijamy w folię spożywczą i układamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze, ewentualnie w garnku z sitkiem.
Gotujemy ok. 15 minut.
Smacznego!
Moja rada:
Jeśli nie lubicie gotowanych roladek możecie je usmażyć na patelni.
W tym celu rozgrzewamy patelnię, wlewamy ok. 1-2 łyżek oleju, układamy roladki zawinięciem do dołu (można także spiąć wykałaczkami) i szybko obsmażamy z każdej strony, a następnie pod przykrywką na wolnym ogniu smażymy przez ok. 8 minut.
Udostępnij na:
Komentarze