Jagielnik czekoladowy - czekoladowy sernik z kaszy jaglanej
Kochani przychodzę do Was z przepisem na deser – na czekoladowy sernik z kaszy jaglanej, zwany jagielnikiem.
Ciasto bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, wegetariańskie, z kilku prostych składników, gdzie głównym jest oczywiście kasza jaglana.
Mega smaczny, czekoladowy i wilgotny a la sernik, z tym, że bez dodatku sera.
Polecam Wam wypróbować przepis.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, po schłodzeniu i z dodatkiem sezonowych świeżych owoców, u mnie truskawkami, które stanowią dopełnienie smaku.
P.S. Jeśli lubicie inne desery z kaszy jaglanej to zajrzyjcie do zakładki z ciastami i deserami, tam znajdziecie m.in. deser monte jaglane czy pralinki Raffaello.
Składniki na jagielnik czekoladowy – czekoladowy sernik z kaszy jaglanej:
- 200 g (lub 2 torebki) kaszy jaglanej
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 80 g oleju kokosowego
- 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady – u mnie o zawartości 74% kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej/morskiej
Jak przygotować jagielnik czekoladowy – czekoladowy sernik z kaszy jaglanej:
Kaszę jaglaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z połamaną czekoladą.
Ugotowaną i wystudzoną kaszę blendujemy z solą, ekstraktem waniliowym, jajkami i bananami na gładką masę.
Dodajemy roztopioną czekoladę z olejem kokosowym i dokładnie mieszamy.
Masę wlewamy do tortownicy (Ø 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C.
Pieczemy przez około 20-25 minut.
Po całkowitym wystudzeniu przenosimy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze