Koktajl ogórkowo-pietruszkowy
Ostatnio bardzo posmakowały mi koktajle ze świeżym ogórkiem.
Są bardzo lekkie, doskonale nawadniają organizm, dostarczają niezbędnych składników dla naszego zdrowia i sycą.
Dzisiaj wersja ogórkowa z dodatkiem pietruszki zielonej – bogatej w wit. C, prowitaminę A, sole mineralne i żelazo, jabłka – bogatego w wit. C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny i antyoksydantów i minerałów oraz pestek słonecznika – obniżają poziom cholesterolu, bogate w witaminę młodości – E, a także niacynę i minerały.
Składniki na koktajl ogórkowo-pietruszkowy:
- 1 ogórek gruntowy lub ok.40 g długiego
- 1/2 pęczka natki pietruszki – można więcej
- 1 jabłko
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- woda mineralna do uzupełnienia
Jak przygotować koktajl ogórkowo-pietruszkowy:
Ogórka obieramy.
Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki, prócz słonecznika i miksujemy na gładki koktajl.
W zależności od preferowanej gęstości koktajlu, dolewamy nieco wody.
Posypujemy słonecznikiem i od razu podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze