Jagodzianki z kruszonką
Nie wyobrażam sobie lata bez jagód i pysznych bułeczek drożdżowych z jagodami!
Idealne na śniadanie, do szkoły i pracy, na piknik, czy na deser ze szklaneczką zimnego mleka, kubkiem gorącego kakao, do kawy i herbaty.
Jagodzianki możecie zrobić z kruszonką lub polukrować.
Nawiasem mówiąc jagodzianki były tak pyszne, że koty, które kręciły się podczas robienia zdjęć, miały nawet na nie chrapkę – jeden z nich na zdjęciu się ujawnił, którego dojrzałam dopiero podczas przeglądania zdjęć 🙂
Pychota!
Składniki na jagodzianki z kruszonką (na około 30 bułeczek):
- 1 kg mąki pszennej
- 80 g drożdży
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 3/4 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2-3 jajka
- 2 szkl. mleka
- szczypta soli
nadzienie:
- jagody
- cukier
kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 roztrzepane jajko do smarowania bułeczek
Jak przygotować jagodzianki z kruszonką:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dolewamy szklankę ciepłego mleka.
Dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Dolewamy podrośnięty zaczyn, resztę ciepłego mleka, resztę cukru, cukier wanilinowy i jajka.
Zaczynamy wyrabianie ciasta.
Dolewamy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie odstawało od ręki, stanie się gładkie i elastyczne.
Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do jagód dodajemy cukier – wg kwasowości jagód – kilka łyżek – i mieszamy delikatnie.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy.
Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy na dłoni, a na środek placuszka kładziemy łyżkę jagód z cukrem, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczkę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę wraz z cukrem i masłem rozcieramy palcami aż uzyskamy spore okruchy.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze