Sałatka nicejska
Klasyka kuchni francuskiej – sałatka nicejska.
Idealna propozycja na letni obiad czy kolację.
Prosta, szybka i syta sałatka, a do tego jak się smacznie i kolorowo prezentuje.
Składniki na sałatkę nicejską (na 4 osoby):
- główka sałaty masłowej lub rzymskiej
- słoiczek tuńczyka w kawałkach (w oliwie lub w sosie własnym)
- 4 jajka
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 średnie ziemniaki
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- świeże listki oregano do przybrania
dressing:
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 4 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- odrobina miodu
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę nicejską:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, ale tak by się nie rozgotowały.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku, tak aby pozostała jędrna (al dente). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Jajka gotujemy na twardo, ok. 8-10 minut od zagotowania się wody. Studzimy i obieramy.
Przygotowujemy dressing: do miseczki dajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i roztarte sardele anchois, dodajemy sok z cytryny, a następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej słonecznikowy i za pomocą trzepaczki ubijamy na gładką emulsję. Dolewamy następnie oliwę z oliwek i nadal ubijamy do uzyskania gładkiego, jedwabnego dressingu.
Dodajemy odrobinę miodu do smaku wg własnych preferencji oraz świeżo mielony czarny pieprz.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzach.
Na sałacie układamy pokrojone w ósemki pomidory, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, fasolkę, plastry ziemniaków, krążki czerwonej cebuli, ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki tuńczyka, posypujemy oliwkami.
Całość polewamy dressingiem i przybieramy listami świeżego oregano.
Podajemy z bagietką i dobrym winem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Uwielbiam takie kolorowe sałatki
Ja również 😉
Ależ to jest dobra sałatka, najlepsza! Jest nawet lepsza od amerykańskiej EAT COBB. A warzywa i owoce (morza) najlepsze na upały!
Dziękuję serdecznie za miły komentarz🙂. Bardzo się cieszę, że sałatka smakuje. Choć to już stara klasyka, sprawdza się jednak niezmiennie, a latem najbardziej!😀