Kotlety mielone z cukinią
Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone, ale nieco w innym wydaniu – z cukinią.
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i surówki.
Składniki na kotlety mielone z cukinią:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oregano
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z cukinią:
Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy. Po około 10 minutach odciskamy sok z cukinii.
Mięso mielone łączymy z odciśniętą cukinią, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, wbijamy jajko i wyrabiamy masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Ponownie mieszamy składniki.
Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze