Kotlety mielone z cukinią

Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone, ale nieco w innym wydaniu – z cukinią.

Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.

Idealne na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i surówki.


Składniki na kotlety mielone z cukinią:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


Jak przygotować kotlety mielone z cukinią:

Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy. Po około 10 minutach odciskamy sok z cukinii.

Mięso mielone łączymy z odciśniętą cukinią, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, wbijamy jajko i wyrabiamy masę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Ponownie mieszamy składniki.

Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy