Placki z cukinii i ziemniaków

Lato to moja ulubiona pora roku, chyba nie mogłabym mieszkać na Antarktydzie!

Żarty na bok, ale prawda jest taka, że lato to prawdziwa skarbnica owoców i warzyw, bez których ciężko byłoby mi żyć.

Dzisiaj przytachałam od rodziców z działki cukinie i na pierwszy rzut, jak co roku zresztą, poszły placki z cukinii i ziemniaków, które są przepyszne i muszą być przyrządzone, bo uwielbiamy całą rodzinką.


Składniki na placki z cukinii i ziemniaków:

  • 2 średnie cukinie – ok. 600 g
  • ok. 500-600 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • olej do smażenia


Jak przygotować placki z cukinii i ziemniaków:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na dużych oczkach, a następnie lekko solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok.

Po tym czasie odciskamy dobrze wodę.

Dodajemy posiekaną cebulę, jajka, obie mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw.

Dokładnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy, np. z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy