Placki z cukinii i ziemniaków
Lato to moja ulubiona pora roku, chyba nie mogłabym mieszkać na Antarktydzie!
Żarty na bok, ale prawda jest taka, że lato to prawdziwa skarbnica owoców i warzyw, bez których ciężko byłoby mi żyć.
Dzisiaj przytachałam od rodziców z działki cukinie i na pierwszy rzut, jak co roku zresztą, poszły placki z cukinii i ziemniaków, które są przepyszne i muszą być przyrządzone, bo uwielbiamy całą rodzinką.
Składniki na placki z cukinii i ziemniaków:
- 2 średnie cukinie – ok. 600 g
- ok. 500-600 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- olej do smażenia
Jak przygotować placki z cukinii i ziemniaków:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na dużych oczkach, a następnie lekko solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok.
Po tym czasie odciskamy dobrze wodę.
Dodajemy posiekaną cebulę, jajka, obie mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw.
Dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy, np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze