Jajecznica z serem camembert i kiełkami rzodkiewki
Jajecznica na śniadanie?
Oczywiście, ja uwielbiam śniadania białkowo-tłuszczowe, które sycą na dłużej i opóźniają wyrzut insuliny do krwi, dzięki czemu na dłużej mamy energię do pracy. U mnie się sprawdzają doskonale!
Dzisiaj w wersji z camembertem i kiełkami rzodkiewki.
Nietypowe połączenie, ale jakże smaczne i szybkie do zrobienia.
Polecam!
Składniki na jajecznicę z serem camembert i kiełkami rzodkiewki (1 porcja):
- 3 jajka “M”
- 1 plaster (20 g) boczku wędzonego parzonego
- 3 plastry (25 g) sera camembert
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki (lub więcej)
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować jajecznicę z serem camembert i kiełkami rzodkiewki:
Boczek kroimy w paseczki i przekładamy na suchą i zimną patelnię, włączamy grzanie i smażymy, aż boczek się wytopi i zarumieni.
Do zrumienionego boczku wbijamy jajka, smażymy na wolnym ogniu, mieszając często, do czasu aż się zetną do pożądanej konsystencji.
Dodajemy pokrojony camembert, kiełki rzodkiewki i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 378 kcal
białka (B): 26,8 g
tłuszcze (T): 29,0 g
węglowodany (W): 1,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze