Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Zapraszam na krokiety z pieczarkami i żółtym serem – pyszota!
Danie bardzo przez nas lubiane, które można przygotować w większej ilości, a nadmiar zamrozić i wyjąć kiedy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku.
Krokiety są bardzo smaczne, nawet odsmażone świetnie smakują.
To danie nie tylko smaczne, ale bardzo sycące i tanie.
Składniki na krokiety z pieczarkami i żółtym serem (ok. 10 szt.):
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki (u mnie 1:1 mąka pełnoziarnista pszenna i orkiszowa jasna)
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 szkl. startego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
panierka:
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
Jak przygotować krokiety z pieczarkami i żółtym serem:
Mąkę przesiewany do miski, dodajemy sól i tymianek, dolewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie do ciasta dolewamy olej i mieszamy.
W czasie, gdy ciasto “odpoczywa” przygotowujemy farsz.
Na lekko rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oleju, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i przesmażamy aż stanie się szklista.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i smażymy aż zmniejszą objętość i stracą surowość.
Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ser żółty starty na dużych oczkach tarki.
Na suchej patelni smażymy cienkie naleśniki, które następnie układamy na talerzu jeden na drugim – dzięki temu będą miękkie i elastyczne, będą ładnie się składały.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz pieczarkowy i składamy – najpierw zakładamy do środka boki, a następnie zwijamy.
Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z każdej strony na rumiano.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Jak wiele z tej strony, robiłam i polecam bardzo dobre w smaku
Dziękuję za skorzystanie z przepisu 😉