Kurczak na ostro
Bardzo lubię kurczaka i lubię eksperymentować ze smakami.
Dzisiaj przychodzę z przepisem na kurczaka na ostro, do którego wykorzystałam udka, ponieważ często nie wiecie jak je przygotować, bo przeważnie po prostu je smażycie.
Aby kurczak przeszedł smakami i przyprawami odstawiam go na 24 godziny, ale jeżeli macie mniej czasu to odstawiamy przynajmniej na całą noc.
Polecam, bowiem mięso wychodzi bardzo aromatyczne, soczyste i pełne smaku!
Dodam, że kurczaka można przygotować także na grillu, umieszczając go na tacce, aby grillowanie było bezpieczniejsze i zdrowsze.
Składniki na kurczaka na ostro:
- 5 udek z kurczaka lub mięsa z udek bez skóry i kości
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki chili
Jak przygotować kurczaka na ostro:
Jeśli używamy całych udek to zdejmujemy skórę i usuwamy kości (trybujemy), a następnie każdy kawałek mięsa przekrawamy na pół.
Mięso nakłuwamy widelcem.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ucieramy z masłem, a następnie tak przygotowaną marynatą nacieramy kawałki kurczaka.
Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny do zamarynowania lub przynajmniej na całą noc.
Zamarynowane kawałki kurczaka układamy na blaszce lub na ruszcie z piekarnika, jeżeli taki posiadacie (ja przygotowałam na ruszcie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C z włączoną funkcją pieczenia góra-dół i pieczemy przez około 30-40 minut do zarumienienia.
Kurczaka można przygotować także na grillu i w tym celu kawałki kurczaka układamy na tacce, kiedy brykiet się żarzy i grillujemy po około 10 minut z każdej strony.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze