Jajka faszerowane pieczarkami
Kolejna propozycja na wielkanocną przystawkę – jajka faszerowane pieczarkami.
Bardzo prosto, szybko i smacznie.
Idealne na wielkanocny stół, śniadanie czy imprezę typu imieniny, Sylwester czy innego typu domówki.
Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:
- 6 jajek
- 200 g pieczarek
- 1 malutka cebula
- 2-3 czubate łyżeczki majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu świeżo mielonego
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju, np. z pestek winogron
Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami:
Jajka gotujemy na twardo – około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.
Cebulę i pieczarki bardzo drobno siekamy.
Na lekko rozgrzanej patelni szklimy cebulę na maśle z dodatkiem oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i całość przesmażamy, aż pieczarki stracą jędrność.
Przyprawiamy szczyptą tymianku, soli i pieprzu, odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka rozcieramy z majonezem, dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą oraz posiekane zioła.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Białka jajek faszerujemy farszem i przybieramy natką pietruszki lub koperkiem.
Podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze