Sos chrzanowy

Na wielkanocnych stołach na pewno nie zabraknie jajek, białej kiełbasy, pieczonych mięs czy wędlin.

Do tego typu dań świetnie pasuje i jest wspaniałym dodatkiem sos chrzanowy na zimno, który w bardzo prosty i szybciutki sposób można samemu przygotować w domu, zamiast kupować gotowy, lecz nafaszerowany chemią sos.

Swój sos przygotowuję na bazie domowego majonezu ze świeżego żółtka, odrobiny musztardy i oleju rzepakowego lub z pestek winogron, ale Wy możecie użyć takiego kupnego ze słoika i będzie równie smaczny, choć nie tak dobry jak przygotowany samodzielnie od podstaw.


Składniki na sos chrzanowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki chrzanu tartego


Jak przygotować sos chrzanowy:

Do miseczki przekładamy majonez, śmietanę i chrzan (ilość dajemy wg uznania i ostrości chrzanu, jeśli lubicie łagodniejsze sosy dodajcie mniej i odwrotnie), całość ucieramy do uzyskania gładkiego sosu.

Podajemy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy