Jajka w majonezie z oliwkami
Jajka w majonezie każdy zna i zapewne jadł.
W moim domu rodzinnym jajka w majonezie zawsze były podawane na przeróżnych imprezach okolicznościowych, podczas świąt czy Sylwestra.
Jajka w majonezie to prosta i szybka przystawka.
Wystarczy ugotować jajka na twardo i podać z majonezem.
W moim domu przygotowywało się majonez z dodatkiem przeróżnych warzyw, przeważnie był to ogórek kiszony, czerwona papryka i cebula lub szczypiorek.
Ja postanowiłam rodzinny przepis wzbogacić o czarne oliwki i to połączenie u nas się sprawdza.
Jajka w majonezie doskonale sprawdzają się na święta, wielkanocne śniadanie, ale także na kolację czy na przyjęcie z rodziną i znajomymi.
A Wy jaki sos przygotowujecie do jajek?
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na jajka w majonezie z oliwkami:
- 6 jajek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli żółtej, białej lub czerwonej
- 2 nieduże ogórki kiszone
- 8-10 czarnych oliwek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz czarny
- sól morska
- szczypiorek lub natka pietruszki
Jak przygotować jajka w majonezie z oliwkami:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (7-8 minut), studzimy, obieramy i przekrawamy na pół – zajrzyjcie do wpisu Jak ugotować jajka?
Paprykę, cebulę, ogórki i oliwki kroimy w małą kosteczkę.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy pokrojone warzywa i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
Na duży półmisek lub dwa mniejsze wykładamy sos majonezowy, zostawiając nieco do przybrania jajek.
Na sosie układamy połówki jajek, a następnie przybieramy resztą sosu z posiekanymi warzywami.
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Ja dodatkowo 2-3 oliwki kroję w plasterki i układam na każdej połówce jajka.
Półmisek przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 188 kcal (1 jajko – 2 połówki)
białka (B): 8,1 g
tłuszcze (T): 15,9 g
węglowodany (W): 3,3 g błonnik: 0,64 g
******
Udostępnij na:
Komentarze