Jajka w majonezie z oliwkami


Jajka w majonezie każdy zna i zapewne jadł.

W moim domu rodzinnym jajka w majonezie zawsze były podawane na przeróżnych imprezach okolicznościowych, podczas świąt czy Sylwestra.

Jajka w majonezie to prosta i szybka przystawka.

Wystarczy ugotować jajka na twardo i podać z majonezem.

W moim domu przygotowywało się majonez z dodatkiem przeróżnych warzyw, przeważnie był to ogórek kiszony, czerwona papryka i cebula lub szczypiorek.

Ja postanowiłam rodzinny przepis wzbogacić o czarne oliwki i to połączenie u nas się sprawdza.

Jajka w majonezie doskonale sprawdzają się na święta, wielkanocne śniadanie, ale także na kolację czy na przyjęcie z rodziną i znajomymi.

A Wy jaki sos przygotowujecie do jajek?

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na jajka w majonezie z oliwkami:

  • 6 jajek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli żółtej, białej lub czerwonej
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • szczypiorek lub natka pietruszki


Jak przygotować jajka w majonezie z oliwkami:

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (7-8 minut), studzimy, obieramy i przekrawamy na pół – zajrzyjcie do wpisu Jak ugotować jajka?

Paprykę, cebulę, ogórki i oliwki kroimy w małą kosteczkę.

Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy pokrojone warzywa i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.

Na duży półmisek lub dwa mniejsze wykładamy sos majonezowy, zostawiając nieco do przybrania jajek.

Na sosie układamy połówki jajek, a następnie przybieramy resztą sosu z posiekanymi warzywami.

Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Ja dodatkowo 2-3 oliwki kroję w plasterki i układam na każdej połówce jajka.

Półmisek przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 188 kcal (1 jajko – 2 połówki)
białka (B): 8,1 g
tłuszcze (T): 15,9 g
węglowodany (W): 3,3 g      błonnik: 0,64 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Puddding chia matcha

29-03-2020 

Ryba smażona - jak usmażyć rybę?

27-03-2020 

Bakaliowa owsianka na mleku migdałowym

25-03-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy