Babka kakaowa


Babka kakaowa to jedna z naszych ulubionych, zwłaszcza męża, który uwielbia wszystko co czekoladowe.

Babka kakaowa to babka bardzo łatwa do wykonania, przepyszna, wilgotna i puszysta.

Niezawodna, zawsze wychodzi!

Oblana polewą czekoladową smakuje wybornie.

Można posypać ją również cukrem pudrem czy polać lukrem.

Babka idealna na Wielkanoc, ale także na Boże Narodzenie czy na niedzielę do filiżanki kawy, herbaty czy kubeczka zimnego mleka.

Na Wielkanoc warto przybrać wielkanocnymi motywami, aby wyglądała jak najbardziej świątecznie – ja ozdobiłam babkę kolorowymi jajeczkami czekoladowymi.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na babkę kakaową:

ciasto:

  • 5 jajek “L”
  • 3/4 szkl. cukru – ja dodałam erytrytol
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
  • 4 łyżki kakao gorzkiego, naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej – u mnie 74% kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła


Jak przygotować babkę kakaową:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Formę na babkę z kominkiem (23,5×10,5 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao do osobnej miski.

Całe jajka wybijamy do dużej miski i zaczynamy ubijanie.

Gdy się spienią dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier aż jajka staną się jasne i puszyste. Ubijamy na najwyższych obrotach przez 10 minut.

Następnie zmniejszamy obroty na najniższe i delikatnie wlewamy cieniutką strużką olej, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy.

Następnie dodajemy w 2-3 partiach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180°C (z włączoną funkcją góra-dół) i pieczemy przez około 45-50 minut do tzw. “suchego patyczka”.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Gdy babka będzie wystudzona, ale jeszcze lekko ciepła wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy polewą czekoladową.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę oleju kokosowego lub masła i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą; całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wody.

Gdy czekolada się rozpuści odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia, a następnie polewamy babkę.

Dekorujemy wg własnego gustu – u mnie czekoladowe jajeczka.

Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Toskańska zupa pomidorowa z bakłażanem, cukinią i papryką

15-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy