Surówka z białej rzodkwi ze śmietaną
Wiem, że wielu z Was nigdy nie jadło białej rzodkwi, bo nie za bardzo wiecie jak ją podać.
Mam dla Was bardzo prostą i szybciutką do przygotowania surówkę, klasyczną wersję ze śmietaną, ale bardzo smaczną, dzięki której możecie poznać smak tego warzywa.
Biała rzodkiew to pyszne i bardzo zdrowe warzywo, które wyglądem przypomina ogromną pietruszkę.
Ma wyrazisty, lekko ostry smak, bardziej intensywny niż popularna rzodkiewka, jest także często mylona z rzepą.
Swój charakterystyczny ostry smak zawdzięcza obecności olejku gorczycowego.
Stanowi nieocenione źródło witamin i składników mineralnych. Wspomaga pracę jelit i nerek, oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i bakteriobójcze.
Biała rzodkiew dostarcza nam duże ilości witamin i minerałów, m.in.: witaminy C, A, z grupy B, antyosydantów, potasu, cynku, żelaza, fosforu.
Biała rzodkiew ma niski indeks glikemiczny, dużą ilość błonnika i sprzyja odchudzaniu, ma niewiele kalorii – w 100 g rzodkwi to zaledwie 14 kcal.
Jej okres wegetatywny rozciąga się prawie przez cały rok; pojawia się już w marcu i występuje do września.
Wypróbujcie koniecznie białą rzodkiew.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na surówkę z białej rzodkwi:
- 1 biała rzodkiew
- 3 łyżki gęstej śmietany 12-18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska
- 1 łyżeczka cukru – ja używam erytrytolu
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- natka pietruszki
Jak przygotować surówkę z białej rzodkwi:
Rzodkiew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Odciskamy z soku, ale nie wylewamy go, wypijamy – samo zdrowie!
Do startej rzodkwi dodajemy sok z cytryny, śmietanę, sól, pieprz, cukier i mieszamy.
Surówkę posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 48 kcal (100 g)
białka (B): 1,3 g
tłuszcze (T): 3,1 g
węglowodany (W): 4,1 g błonnik: 1,11 g
******
Udostępnij na:
Komentarze