Jak ugotować bób

Sezon na bób rozkwitł na dobre.

Chciałam Wam pokazać kilka wskazówek jak ugotować bób, który możecie później wykorzystać do przygotowania sałatek, placków, zup, past czy po prostu zjeść go po ugotowaniu.

Lubicie bób?

Ja uwielbiam!

Składniki na gotowany bób:

  • 500 g świeżego bobu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Jak przygotować gotowany bób:

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier. Można dodać także gałązkę koperku dla smaku. 

Bób płuczemy pod bieżącą wodą na durszlaku, odsączamy i wrzucamy na gotującą się wodę. 

Gotujemy około 10-15 minut, gdy bób jest młody, nieco starszy dłużej – około 20-25 minut. 

Ugotowany bób odcedzamy, a jeżeli używamy go do sałatek warto zahartować go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, bób nam się nie rozgotuje i będzie miał całe ziarenka. 

Gotowy bób możemy od razu zajadać, polewając go masełkiem lub wykorzystać do przygotowania sałatek, zup i past wyłuskując go z łupinek. 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Krucha tarta z kremem mascarpone, figami i syropem klonowym

02-10-2022 

Knedle twarogowe ze śliwkami

28-09-2022 

Zupa pomidorowa na rosole

26-09-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy