Ptasie mleczko z galaretką i owocami
Upalne dni nie odstępują, temperatury sięgają 30°C, więc i deser musi być lekki i orzeźwiający.
Ten deser jest bardzo prosty do przygotowania, super smakuje i efektownie się prezentuje.
Składniki na ptasie mleczko z galaretką i owocami (4-6 porcji):
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 500 ml śmietany 18%
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- czarna porzeczka
- poziomki
Jak przygotować ptasie mleczko z galaretką i owocami (4-6 porcji):
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając do ich przygotowania nieco mniej wody – po 400 ml.
Mleko zagotowujemy, dodajemy żelatynę oraz cukier puder i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały nam grudki.
Odstawiamy do ostudzenia, a następnie łączymy ze śmietaną.
Na dno szklaneczek wsypujemy czarną porzeczkę i wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Gdy pierwsza warstwa deseru zastygnie, wlewamy masę śmietanową i ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.
Gdy masa śmietanowa zastygnie, wykładamy na nią poziomki i wlewamy galaretkę agrestową i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowy deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze