Sałatka curry z jajkiem
Sałatki to nieodłączny element każdych świąt.
U nas jedną z ulubionych jest sałatka curry z kurczakiem i ananasem, którą także można przygotować na Wielkanoc, ale dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę w wersji wielkanocnej, bo z jajkiem – symbolem tychże świąt.
Efektowna, smaczna, prosta w przygotowaniu i do tego łatwa.
Składniki na sałatkę curry z jajkiem:
- 200 g ryżu
- ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
- 4 jajka “L”
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 4 łyżki majonezu (lub w wersji mniej kalorycznej 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego)
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak przygotować sałatkę curry z jajkiem:
Ryż gotujemy na sypko, studzimy.
Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w niedużą kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką przyprawy curry, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy kurczaka na co najmniej 30 minut do zamarynowania.
W tym czasie jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.Zamarynowanego kurczaka smażymy aż się lekko zarumieni.
RADA: w wersji lżejszej można użyć ugotowanego kurczaka.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Jajka i ogórki kroimy w kostkę (część do przybrania sałatki, aby efektowniej wyglądała, kroimy w plastry), natkę pietruszki siekamy.
Majonez łączymy z 2 łyżeczkami przyprawy curry, szczyptą soli i pieprzu.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze