Jak wybrać, przygotować i ugotować szparagi
Szparagi to warzywo cenione ze względu na walory smakowe i lekkostrawność.
To bogate źródło witamin i soli mineralnych, m.in. kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, witaminy C i E, K, β- karotenu, witaminy z grupy B, a także wapń, fosfor, magnez, potas, sód, selen i niewielkie ilości żelaza oraz białko.
Warto więc wprowadzić je do diety z uwagi na pobudzanie pracy nerek i właściwości odchudzające.
Doskonale sprawdzają się jako przystawka, dodatek do drugiego dania, zapiekane czy jako zupa krem.
Jak wybrać, przygotować i ugotować szparagi:
- kupując szparagi sprawdź by były świeże, bez plam, twarde, miały zwarte główki i połyskujące pędy, a po przełamaniu trzasnęły i puściły sok – to znak, że są świeże.
- najlepiej jeść po zakupieniu, ale jeśli musisz to przechowuj je w lodówce, nie dłużej jednak jak 2 dni, bo są nietrwałe. Możesz przechowywać je w wilgotnej ściereczce.
- szparagi myjemy.
- dolne stwardniałe końce szparagów odcinamy nożem.
- białe szparagi cienko obieramy do ok. 3/4 wysokości, omijając główkę. Zielonych nie obieramy, wystarczy odciąć końcówki.
- szparagi związujemy w pęczki.
- w wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukru, ja także dodaję odrobinę soku z cytryny.
- gotujemy w pozycji pionowej, główki szparagów powinny wystawać ponad powierzchnię wody, są delikatne i ugotują się na parze.
- gotujemy pod przykryciem na dość sporym ogniu około 5-15 minut w zależności od grubości, przy czym zielone krócej (ok. 5-10 minut), białe nieco dłużej (max. 10-15).
- szparagów nie wolno rozgotować, mają być jędrne i zielone!
- szparagi można przygotować także na parze, na grillu czy w piekarniku.
Udostępnij na:
Komentarze