Panierowany camembert w panierce z pistacji i migdałów
Zapraszam na bardzo smaczne, choć kaloryczne danie.
Delikatny camembert w chrupiącej panierce, w środku płynny i bardzo smaczny.
Idealnie sprawdzi się jako ciepła przystawka lub sałatka na kolację dla przyjaciół i rodziny.
Przepis nieco podpatrzyłam od Pascala, ale zmieniłam na własne potrzeby i pod swój smak.
Polecam!
Składniki na panierowany camembert w panierce z pistacji i migdałów (4 porcje):
- 2 krążki sera camembert
- 4 pomidory
- mieszanka ulubionych sałat – u mnie 2 sałaty rzymskie mini
- olej do głębokiego smażenia
panierka:
- 20 g pistacji bez łupinek
- 20 g migdałów
- 1 bułka kajzerka
- szczypta soli
- pieprz czarny świeżo mielony
- mąka pszenna
- 1-2 jajka
dressing:
- 4 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować panierowany camembert w panierce z pistacji i migdałów:
Sałatę i pomidory myjemy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy na ósemki.
Przygotowujemy panierkę: pistacje, migdały i bułkę wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy aż uzyskamy sypką panierkę.
Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowujemy dressing: oliwę, musztardę, miód, ocet balsamiczny mieszamy razem aż uzyskamy jednolitą emulsję.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
Każdy krążek camemberta kroimy na 8 kawałków (trójkątów).
Każdy trójkącik camemberta obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i w naszej panierce, dokładnie ją dociskając do sera.
Do garnka wlewamy olej (tak, aby ser był w nim zanurzony) i podgrzewamy do temperatury 180°C.
Opanierowane kawałki camemberta smażymy na głębokim oleju około 10-20 sekund z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzach układamy sałatę, pomidory i kawałki gorącego, usmażonego sera.
Całość polewamy dressingiem.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze