Skrzydełka w maggi
Przepis dla wielbicieli mięsnych dań.
Bardzo prosty do przygotowania skrzydełka z kurczaka w płynnej przyprawie maggi.
Niesamowicie smaczne i soczyste skrzydełka w chrupiącej panierce, zawierające także nieco więcej kalorii – ale kto bym tam liczył kalorie, kiedy ślinka cieknie?
Jeśli lubicie kurczaka w chrupiącej panierce to koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów:
Chrupiące skrzydełka z korzenną nutką
Kurczak w chrupiącej panierce serowej
Domowe nuggetsy w panierce z otrębów pszennych, parmezanu i tymianku
Składniki na skrzydełka w maggi:
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- ok. 1,5 butelki przyprawy w płynie – tzw. maggi
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 opakowanie ostrej papryki
- 2-3 jajka
- olej do głębokiego smażenia
Jak przygotować skrzydełka w maggi:
Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy na trzy części w stawach, a końcówkę – kość promieniową z tzw. lotką odrzucamy (nie wyrzucajcie, bowiem może posłużyć do przygotowania wywaru na zupę).
Resztę skrzydełek zalewamy maggi, tak aby były nim przykryte.
Odstawiamy do zamarynowania na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie skrzydełka osączamy z przyprawy.
Mąkę mieszamy z ostrą papryką.
Skrzydełka panierujemy w jajku i w mące z papryką.
Smażymy w gorącym, głębokim oleju (temp. 180°C) aż staną się złociste.
Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze