Papryka faszerowana ryżem i tuńczykiem
Mamy teraz sezon paprykowy i paprykę można zakupić w naprawdę atrakcyjnej cenie.
Przygotowuję wtedy paprykę w occie do słoików na zimę, bo ją uwielbiamy, sałatkę z cukinii z papryką oraz obowiązkowo faszerowane papryki.
Dzisiaj papryki nafaszerowałam ryżem i tuńczykiem i wyszło naprawdę smacznie, więc polecam Wam przygotować paprykę w ten sposób.
Składniki na paprykę faszerowaną ryżem i tuńczykiem:
- 4 papryki
- 200 g ryżu
- puszka tuńczyka z oleju
- puszka groszku konserwowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka kropli sosu tabasco
- łyżka oleju do smażenia
Jak przygotować paprykę faszerowaną ryżem i tuńczykiem:
Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i osuszamy.
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu – ok. 15 minut, odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki i razem przesmażamy na łyżce oleju.
Do ugotowanego ryżu dodajemy przesmażoną cebulę z marchewką, odsączony z zalewy groszek, tuńczyka wraz z olejem, posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco.
Wydrążone połówki papryki nadziewamy farszem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i przykrywamy – co zapobiegnie wysuszaniu się farszu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Jeśli macie ochotę, to na około 10 minut przed końcem pieczenia paprykę można odkryć i posypać startym żółtym serem i chwilę zapiec, aby ser się rozpuścił.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze