Jogurtowiec z malinami i galaretką

Słodka niedziela!

Słodko wcale nie musi oznaczać kalorycznie.

Mam dla Was propozycję na lekki deser – jogurtowiec z malinami.

Deser lekki, puszysty, o konsystencji przypominającej nieco piankę.

Bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia możecie sięgnąć po kawałek lub dwa.

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu deser.


Składniki na jogurtowca z malinami i galaretką:

  • 1,2 kg jogurtu naturalnego (3 opakowania po 400 g)
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 8-10 łyżek cukru pudru – ilość wg upodobania
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka
  • 2 galaretki malinowe
  • 250-300 g malin – lub więcej

Jak przygotować jogurtowca z malinami i galaretką:

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy.

Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym przez kilka minut, aż się napowietrzy.

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, mieszając intensywnie aż się dokładnie rozpuści. 

Cały czas miksując jogurt wlewamy rozpuszczoną w mleku żelatynę.

Od razu dodajemy ubitą śmietanę do masy jogurtowej i szybko, ale na wolnych obrotach miksujemy.

Masę jogurtową przelewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody.

Na stężonej masie jogurtowej układamy umyte i osączone maliny i zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy