Kalafior smażony w panierce
Zapraszam Was na smażonego, panierowanego kalafiora, który przygotowuję tak na życzenie moich chłopaków.
Jeśli znudził Wam się kalafior z wody polany bułką z masełkiem, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu.
Przeważnie panieruję w bułce tartej, ale w dzisiejszej wersji do bułki dodałam startego sera cheddar.
Panierka wychodzi bardziej chrupiąca, a kalafior zyskuje na smaku.
Kalafior podany w takiej wersji może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do młodych ziemniaczków, mięsa czy sadzonego jajka.
Składniki na kalafiora smażonego w panierce:
- 1 kalafior
- 2 jajka
- ok. 1 szkl. bułki tartej
- ok. 1/2 szkl. startego sera cheddar lub typu parmezan czy grano padano (opcjonalnie)
- mąka pszenna
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kalafiora smażonego w panierce:
Kalafiora oczyszczamy i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut, odcedzamy i studzimy, kroimy na ćwiartki.
Kalafiora delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
Bułkę tartą mieszamy ze startym cheddarem (dodatek sera nie jest konieczny).
Jajko rozkłócamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Kalafiora delikatnie obsypujemy mąką, panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze