Kruche babeczki z truskawkowym kremem mascarpone
Dzisiaj zapraszam na słodkie lenistwo w towarzystwie kruchych babeczek z truskawkowym kremem na bazie serka mascarpone.
Pyszne babeczki na poprawę humoru, bardzo sezonowe i pięknie się prezentujące!
Składniki na kruche babeczki z truskawkowym kremem mascarpone (około 36 babeczek):
kruche babeczki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 200 g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół)
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
krem:
- 700 g truskawek
- 400 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- ok. 2 łyżek masła lub margaryny do smarowania foremek
- świeże truskawki do dekoracji
Jak przygotować kruche babeczki z truskawkowym kremem mascarpone:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, cukier i żółtka, całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Foremki do babeczek smarujemy roztopionym masłem lub margaryną.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, foremką wykrawamy ciastka i wyklejamy środek foremek ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek.
Przygotowujemy krem: truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do blendera, miksujemy.
Serek mascarpone wraz ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Dodajemy zmiksowane truskawki i ponownie całość miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do kremu, miksujemy dokładnie.
Krem schładzamy, a następnie wypełniamy spody babeczek.
Dekorujemy świeżą truskawką.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze