Kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym
Dzisiaj zapraszam Was na mój ulubiony wiosenny kompot z rabarbaru.
Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem laski wanilii i dosłodzona cukrem trzcinowym do smaku.
Bardzo smaczny, zdrowy i orzeźwiający kompot, a schłodzony będzie idealnym napojem na upalne dni.
Nie musicie używać ziarenek z laski wanilii, wystarczy pusta laseczka – ona także ma w sobie mnóstwo aromatu.
Jeśli lubicie kompoty z rabarbarem to zajrzyjcie także do przepisów:
Kompot z rabarbaru najprostszy
Lemoniada rabarbarowo-imbirowa
Składniki na kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym:
- 500-700 g rabarbaru
- 1 laska wanilii
- cukier trzcinowy do smaku
- ok. 1,5 l wody
Jak przygotować kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym:
Rabarbar oczyszczamy z liści, odcinamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i stawiamy na gaz.
Gotujemy ok. 10 minut od zagotowania się kompotu, a następnie wyłączamy grzanie i odstawiamy do wystudzenia i naciągnięcia.
Ostudzony kompot przecedzamy i dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze