Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie
Lubicie karkówkę, bo ja bardzo!
Zapraszam na karkówkę duszoną w piwie, cebuli i rozmarynie.
Postanowiłam przygotować ją, bo już dawno nie przyrządzałam jej w ten sposób, pewnie dlatego, że w okresie wiosenno-letnim gotuję lżej, mniej mięsa przyrządzam, górują potrawy warzywne i ryby.
Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie to idealna propozycja na chłodne jesienne i deszczowe dni, pogodę taką jaką aktualnie mamy, gdyż danie jest treściwe i aromatyczne.
Do przygotowania karkówki duszonej w piwie i cebuli używam piwa ciemnego, np. Portera, ale dzisiaj przygotowałam z piwem regionalnym, które przywiózł nam kolega z Zakopanego o śliwkowym smaku. Mięso wyszło bardzo smaczne, a smaki fajnie się komponowały i współgrały ze sobą, mimo iż sos był ciut słodszy, ale w moim odczuciu było smaczniej niż z typowym ciemnym piwem. Może to dzięki śliwkowej nucie? Nie mniej jednak danie świetnie smakuje z ciemnym piwem!
Wypróbujcie z oboma gatunkami piwa i dajcie znać, która wersja Wam bardziej zasmakowała. A może przygotujecie z jeszcze innym ciemnym piwem?
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na karkówkę duszoną w piwie, cebuli i rozmarynie:
- 600-800 g karkówki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml piwa ciemnego, np. Porter (dzisiaj użyłam Zakopiańczyka śliwkowego)
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej do smażenia
Jak przygotować karkówkę duszoną w piwie, cebuli i rozmarynie:
Karkówkę kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut.
Następnie mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek.
Smażymy chwilkę z mięsem aż cebula stanie się szklista.
Gdy cebula stanie się szklista wlewamy piwo, dodajemy miód, rozmaryn oraz kolorowy pieprz w ziarnach.
Przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut na niewielkim ogniu.
W tym czasie płyn się zredukuje i zagęści tworząc pyszny, gęsty sos.
Na koniec sprawdzamy, czy mięso jest miękkie i finalnie doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze