Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami
Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami to danie idealne na wrześniowy obiad, taki już bardziej jesienny, ale nadal sezonowy, bo paprykę możemy kupić w dobrej cenie.
Danie bardzo proste do przygotowania, bogate w białko zarówno zwierzęce jak i roślinne, bardzo treściwe i smaczne.
Do farszu dodałam także harissy, która wzbogaca smak dania i czyni go bardziej jesiennym i rozgrzewającym za sprawą chili, kolendry i kminu rzymskiego. Możecie użyć harissy w proszku lub pasty.
Papryki faszerowane zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami podałam z kuskusem i mizerią, ale możecie ją podać także z ryżem, pieczonymi ziemniakami czy pieczywem.
Zaletą tego dania jest także to, że można je przygotować w wersji wegetariańskiej, czyli bez kurczaka i będzie również bardzo smacznie.
Zapraszam po przepis!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na paprykę faszerowaną zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami:
- 6 dużych czerwonych papryk
- 200 g zielonej soczewicy
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka harissy (użyłam w proszku)
- 2 łyżki oleju
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować paprykę faszerowaną zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami:
Paprykom odcinamy górną część z ogonkiem (bereciki), oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy. Odstawiamy na bok.
Zieloną soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez około 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Filety z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę i przesmażamy na oleju, a gdy stracą surowość dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Smażymy do czasu aż cebula stanie się szklista.
Do zeszklonej cebuli z kurczakiem dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż stracą jędrność i odparują wodę.
Dodajemy ugotowaną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, harissę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na sam koniec do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wydrążone papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, wcześniej delikatnie posmarowanym olejem.
Na dno naczynia można wlać około 3 łyżek wody.
Papryki pieczemy pod przykryciem przez około 1-1,5 godz. w temperaturze 180°C, aż papryka zmięknie (czas pieczenia zależy od grubości papryk).
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze