Kartoflanka z imbirem
Talerz pysznej kartoflanki nie tylko doskonale rozgrzeje, ale i nasyci.
Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na zimowe i jesienne chłody.
Dodatek imbiru sprawia, że smak zupy jest bardziej wyrazisty, podkręcony i jeszcze bardziej rozgrzewa.
Składniki na kartoflankę z imbirem:
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałeczek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 suszone grzybki
- 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy
- 4 plasterki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki do posypania
Jak przygotować kartoflankę z imbirem:
Warzywa myjemy i obieramy.
Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę lub półplasterki i obsmażamy na maśle, wrzucamy do garnka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dorzucamy do włoszczyzny.
Dodajemy kawałek pora, suszone grzybki, obrane plasterki imbiru, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
Całość zalewamy około 1,5 – 2 l wody i zagotowujemy.
Zmniejszamy następnie płomień i gotujemy zupę na wolnym ogniu około 20 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie doprawiamy zupę solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i majerankiem.
Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Na sam koniec dodajemy do zupy podsmażoną cebulkę z boczkiem lub kiełbaską.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze