Domowy smalec ze skwarkami
Dzisiaj podstawowy przepis na domowy smalec, który wytapiamy z czystej słoniny.
Idealnie smakuje rozsmarowany na kromce razowego chleba, i oczywiście z kiszonym ogórkiem.
Sprawdzi się na domowej biesiadzie jako przekąska lub jako okrasa do pierogów i klusek.
Składniki na domowy smalec ze skwarkami:
- 500 g słoniny
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 1-2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
Jak przygotować domowy smalec ze skwarkami:
Słoninę pozbawiamy skóry i kroimy w drobną kosteczkę.
Pokrojoną słoninę wrzucamy do garnka o grubym dnie, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, i zaczynamy ją wytapiać na niewielkim ogniu.
Pamiętajmy o mieszaniu by skwarki równomiernie się wytapiały.
Kiedy skwarki zrobią się małe, chrupiące i lekko brązowe wyłączymy grzanie.
Wyławiamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Delikatnie przelewamy do słoików i odstawiamy do zastygnięcia.
Jeśli chcemy by skwarki były na górze, zamknięty słoik odwracamy do góry dnem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze