Kiełbasa w sosie paprykowo-pieczarkowym
Dzisiaj bardzo szybkie danie, które można podać na szybki obiad, kolację czy małe przyjęcie jako ciepły posiłek do piwa czy kieliszka wina.
U mnie takie dania na bazie kiełbasy powstają spontanicznie, nie trzeba w sumie żadnej filozofii, aby z niczego przygotować coś smacznego, sytego i niedrogiego.
Danie można podać z pieczywem, ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem czy kluseczkami – w zasadzie ze wszystkim świetnie smakuje.
Składniki na kiełbasę w sosie paprykowo-pieczarkowym:
- 500 g dobrej wędzonej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 250 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1-1,5 szkl. wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
Jak przygotować kiełbasę w sosie paprykowo-pieczarkowym:
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie nacinamy z wierzchu.
Obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy z patelni.
Na patelni po smażonej kiełbasie szklimy cebulę pokrojoną w piórka.
Gdy cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, a gdy pieczarki zmniejszą objętość dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę.
Po około 2-3 minutach dodajemy kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, ziele angielskie i listek laurowy oraz sól i pieprz do smaku, zalewamy całość około 1 szkl. wody.
Dusimy na niewielkim ogniu przez około 8-10 minut, tak aby kiełbasa się zagrzała.
Na sam koniec mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do sosu i czekamy aż się zagotuje.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze