Surówka z buraków z kiszonym ogórkiem
Uwielbiam surówki z buraków, najbardziej oczywiście z upieczonych, bo zachowują swoje wartości odżywcze i smakują lepiej.
Dzisiaj klasyczną surówkę z buraków nieco podrasowałam, dodając do niej kiszonego ogórka, bo pomyślałam, że buraki lubią przecież kwaśne. Nie myliłam się, bo surówka wyszła bardzo smaczna i dodatkowo zdrowsza, a skoro mamy już jesień, to przyda nam się solidna porcja witamin.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki na surówkę z buraków z kiszonym ogórkiem:
- ok. 700 g buraków pieczonych – tutaj pokazywałam jak upiec buraki
- 1 jabłko
- mała cebula
- 2-3 ogórki kiszone
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju dobrej jakości
- 1/2 łyżeczki miodu lub szczypta cukru – opcjonalnie
- opcjonalnie szczypta kminku
Jak przygotować surówkę z buraków z kiszonym ogórkiem:
Upieczone buraki, studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, na tzw. jarzynówce.
Do startych buraków ścieramy jabłko, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ogórka wraz ze skórką.
Dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie miodem/cukrem.
Ja dodaję jeszcze kminek, który nieco siekam nożem.
Surówkę przed podaniem można schłodzić, aby smaki się “przegryzły”.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze