Szarlotka z dynią
Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast zaraz po serniku, albo i równorzędnie – szarlotka.
Smaczne jesienne ciasto, na kruchym spodzie z jeszcze bardziej chrupiącą kruszonką.
Do jabłek dodałam dynię, dzięki której ciasto nabrało jeszcze bardziej jesiennego smaku, nieco innego, ale zapewniam Was, że bardzo smaczna wyszła ta wersja szarlotki.
Kto z Was jest odważny i wypróbuje takiej szarlotki?
Składniki na szarlotkę z dynią:
kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 75 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis tutaj
nadzienie:
- 1 kg jabłek (najlepiej użyć kwaśnych odmian)
- 500 g dyni
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- opcjonalnie szczypta przyprawy do dyni – przepis
- 1 łyżka bułki tartej
kruszonka:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 100 g zimnego masła
Jak przygotować szarlotkę z dynią:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło, cukier, śmietanę, żółtka i ekstrakt waniliowy.
Wszystkie składniki siekamy nożem lub specjalną siekaczką do ciasta, a następnie szybko zagniatamy, tak aby nie ogrzać dłońmi ciasta.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
W tym czasie jabłka i dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon – ja dodaję również przyprawę do dyni.
Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, rozcierając między palcami składniki, aż uzyskamy okruchy.
Schłodzone ciasto wałkujemy na delikatnie podsypanym blacie i wykładamy formę do pieczenia (wymiary 33×25 cm).
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą (bułka wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek).
Na ciasto wykładamy starte jabłka z dynią i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 45-50 minut w 180°C.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze