Klasyczna sałatka Caprese


Klasyczna sałatka Caprese, czyli Insalata Caprese, zwana także sałatką z Capri, to sałatka wywodząca się z Włoch, z regionu Campanii, niedaleko wyspy Capri.

To smak kulinarnego serca Włoch i niezależnie od tego, czy sałatką delektujemy się w ekskluzywnej restauracji, w rodzinnej kuchni czy osobiście w domu to poczujemy esencję włoskiej kuchni.

To proste danie stało się kulinarną ikoną.

Jej kolory przypominają włoską flagę.

Pierwsze wzmianki o tej sałatce odnotowano w menu neapolitańskiej restauracji na wyspie Capri w Grand Hotel Quisisana.

W 1926 r. w owym hotelu odbyła się konferencja poświęcona futyryzmowi. Zgodnie z tematem konferencji hotel miał przygotować “kolację przyszłości”, na którą składało się dość ostre antipasto w kolorach włoskiej flagi, czyli czerwone pomidory, biała mozzarella i zielona bazylia.

Niestety jej sława marniała aż do lat 50. XX wieku.

W latach 50. XX wieku wskrzeszono sałatkę, kiedy to egipski król Faruk, przebywający na wygnaniu na Capri, poprosił hotel o przygotowanie czegoś lekkiego do jedzenia.

Wówczas to pewien kucharz w Quisisana przygotował Insalata Caprese, który był dobrze zaznajomiony z historią hotelu i w ten sposób wskrzesił sałatkę. Została wprowadzona na salony jako danie wytrawne, którą jedzą stylowi ludzie.

Do XXI w. sałatka Caprese stała się niejako ambasadorem życia w stylu la dolce vita.

Autentyczna, klasyczna sałatka Caprese, według większości tradycyjnie wychowanych Włochów, zawiera tylko kilka kluczowych składników: świeże pomidory, mozzarellę, świeżą bazylią oraz kapkę oliwy z oliwek oraz sól morską. To wszystko – basta così!

Jej sekret tkwi w prostocie!

Według niektórych nie powinno się jej kalać i zakłócać kolorów włoskiej flagi octem balsamicznym, który także niweluje słodkawy smak mozzarelli.

Do przygotowania Insalata Caprese używamy dojrzałych, aromatycznych pomidorów. Powinny być dość twarde, by można było je z łatwością pokroić, a jednocześnie by nie były za bardzo soczyste i nie rozwodniły sałatki.

Mozzarella powinna być świeża i kremowa, z solanki.

Bazylia świeża i aromatyczna, najlepiej listki w całości, ewentualnie przy bardzo dużych liściach można je porwać na mniejsze kawałki, ale przenigdy nie kroimy ich nożem, gdyż się szybko utleniają.

Oliwa z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, najlepszej jakości, jaką tylko mamy w domu.

Sól morska i ewentualnie grubo mielony czarny pieprz.

Oczywiście można przygotować Caprese w różnych wariacjach, dodając gęstego sosu balsamicznego, który powstaje poprzez redukcję octu balsamicznego. W ten sposób uzupełniamy i podkręcamy smak delikatnej mozzarelli i soczystych pomidorów.

Niektórzy szefowie kuchni zamieniają liście bazylii na rukolę.

Sałatkę można także oprószyć suszonym oregano, dodać pomiędzy plastry pomidora i mozzarelli anchois lub suszone pomidory.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na klasyczną sałatkę Caprese:

  • 3 szt. mozzarelli świeżej, kremowej lub mozzarelli bawolej
  • 3 duże jędrne, dojrzałe pomidory
  • garść listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • opcjonalnie 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu


Jak przygotować klasyczną sałatkę Caprese:

Pomidory myjemy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm.

Mozzarellę odsączamy z solanki i kroimy również na plastry o takiej samej grubości jak pomidory.

Najlepiej wybrać pomidory, które po pokrojeniu na plastry będą podobnej lub takiej samej wielkości jak plastry mozzarelli.

Na płaskim talerzu lub półmisku układamy naprzemiennie plastry pomidora i plastry mozzarelli, w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły.

Pomiędzy plastry pomidora i mozzarelli wkładamy listki świeżej bazylii.

Skrapiamy oliwą z oliwek jak najlepszej jakości.

Całość oprószamy solą morską do smaku i od razu podajemy.

Opcjonalnie można oprószyć delikatnie pieprzem grubo mielonym i/lub suszonym oregano.

Sałatki nie schładzamy, gdyż chłodzenie osłabia smak i aromat pomidorów oraz mozzarelli.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 151 kcal (100 g)
białka (B): 8,4 g
tłuszcze (T): 11,9 g
węglowodany (W): 3,0 g          błonnik: 0,62 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, żurawiną i orzechami włoskimi

10-12-2013 

Keks świąteczny

08-12-2013 

Ciasteczka korzenne

01-12-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy