Ciasteczka korzenne
Dzisiaj mamy już 1 grudnia, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.
Na pierwszy rzut poszły ciasteczka korzenne, bardzo proste, szybkie do przygotowania, znikające w 10 minut – na pewno do świąt będę piekła je jeszcze kilka razy, bo są przepyszne!
Super smaczne, kruche i aromatycznie pachnące od korzennych przypraw.
Do przygotowania tych ciasteczek możecie zaprosić swoje dzieciaki, bo to naprawdę super zabawa.
Składniki na ciasteczka korzenne:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru (ok. 1/3 szkl)
- 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej – tutaj podawałam jak samemu przygotować
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Jak przygotować ciasteczka korzenne:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, cynamon i przyprawę do pierników, mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym delikatnie mąką blacie i wycinamy foremkami ciastka – u mnie foremka w kształcie choinki.
Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze