Keks świąteczny

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny keks.

Jest tak pyszny, że mogłabym go nazwać wspaniałym czy wyśmienitym.

Przepis mam od mojej przyjaciółki, ale nieco go zmodyfikowałam.

Będzie wspaniałym dodatkiem na świąteczny stół, nie powinno go zabraknąć i u Was.

Polecam!


Składniki na keks świąteczny:

  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kieliszek wódki (ja użyłam rumu)
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 1,5 szkl. bakalii (ja użyłam rodzynek, suszonej żurawiny, moreli, śliwek, fig, skórki kandyzowane, migdały, orzechy)

do dekoracji:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • kandyzowane skórki


Jak przygotować keks świąteczny:

Rodzynki można zalać wrzątkiem i odcedzić, ale nie jest to konieczne.

Bakalie (większe bakalie kroimy na mniejsze kawałki) mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy.

Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier.

Do utartej margaryny z cukrem dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.

Dodajemy wódkę i olejek pomarańczowy i miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo w miarę miksowania dodajemy do masy maślanej.

Dodajemy bakalie i mieszamy z ciastem.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc za pomocą łyżki.

Formę keksową (ja użyłam wym. 12×25, ale może być nieco dłuższa – 12×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180°C, do “suchego patyczka”.

Studzimy najpierw w formie, a następnie wymyjemy z formy i dalej odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy polewę.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondelka.

Wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą i roztapiamy w tzw. “wodnej kąpieli”.

Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko, ale stopniowo i dokładnie mieszamy zdejmując z ognia.

Wystudzone ciasto polewamy czekoladą i dekorujemy skórkami kandyzowanymi (lub innymi bakaliami, wedle upodobania).

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka z ogórka, melona i fety

19-08-2020 

Jajecznica z pomidorami

17-08-2020 

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką

15-08-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy