Sałatka ryżowa z tuńczykiem, żurawiną i orzechami włoskimi
Lubicie sałatki na bazie ryżu? Bo ja bardzo!
Dzisiejsza propozycja sałatki jest przygotowana z myślą o świątecznym menu.
Bożonarodzeniowego charakteru dodają sałatce nie tylko tuńczyk, ale żurawina i orzechy, które bardzo są popularne w kuchni podczas tychże świąt, nie tylko do słodkich wypieków.
Połączenie, może nieco dla niektórych, kontrowersyjne czy zaskakujące, ale jest bardzo smaczne, więc polecam przygotować choć na wypróbowanie!
To sałatka nie tylko na okres bożonarodzeniowy, sprawdzi się także podczas Sylwestra czy karnawału na wszelkiego typu domówkach.
Składniki na sałatkę ryżową z tuńczykiem, żurawiną i orzechami włoskimi:
- 200 g ryżu
- 1 puszka tuńczyka w kawałku w sosie własnym
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki majonezu
- sól morska
- pieprz biały świeżo mielony
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Jak przygotować sałatkę ryżową z tuńczykiem, żurawiną i orzechami włoskimi:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być lekko al dente, odcedzamy i studzimy.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy, lekko rozdrabiamy.
Do ryżu dodajemy majonez, orzechy, żurawinę, natkę pietruszki i tuńczyka. Mieszamy delikatnie.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Schładzamy w lodówce, bo oczywiście taka smakuje najlepiej!
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Ta sałatka przypomina mi świąteczny nastrój 😀
Tak, jest przygotowana z myślą o świętach 😉