Klops z jajkiem
Klops z jajkiem zwany także pieczenią rzymską z jajkiem bardzo kojarzy mi się ze świętami Wielkiej Nocy i w tym okresie pojawia się na naszym stole.
Klops możemy podać na kilka sposobów: na ciepło jako danie obiadowe z ziemniakami, frytkami czy kluseczkami i surówką, na ciepło z sosem pieczeniowym, musztardowym czy chrzanowym, lub na zimno jako imprezową przystawkę, ewentualnie na kanapki.
Składniki na klops z jajkiem:
- 800-900 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 7 jajek (2 surowe, 5 ugotowanych)
- 1 kajzerka
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1-2 łyżki oleju
- mleko do namoczenia bułki
Jak przygotować klops z jajkiem:
5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Kajzerkę namaczamy w mleku i odstawiamy do namoczenia.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 1-2 łyżkach oleju, odstawiamy do przestudzenia.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 surowe jajka, przyprawy i zioła.
Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę mięsną.
Spory kawałek folii spożywczej rozkładamy na blacie, wykładamy masę mięsną na kształt prostokąta, wzdłuż jednego dłuższego boku układamy w rzędzie, jedno obok drugiego ugotowane jajka, a następnie zwijamy w roladę tak, aby jajka znalazły się pośrodku.
Klops owijamy w folię, a końce skręcamy w tzw. “cukierek”.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 2 godziny lub na całą noc.
Po tym czasie klops układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozwijamy z folii i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół), aż ładnie się zarumieni.
Podajemy na ciepło, np. z ziemniakami i surówką lub na zimno, np. jako zimną przystawkę lub do kanapek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze