Klops z jajkiem

Klops z jajkiem zwany także pieczenią rzymską z jajkiem bardzo kojarzy mi się ze świętami Wielkiej Nocy i w tym okresie pojawia się na naszym stole.

Klops możemy podać na kilka sposobów: na ciepło jako danie obiadowe z ziemniakami, frytkami czy kluseczkami i surówką, na ciepło z sosem pieczeniowym, musztardowym czy chrzanowym, lub na zimno jako imprezową przystawkę, ewentualnie na kanapki.


Składniki na klops z jajkiem:

  • 800-900 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 7 jajek (2 surowe, 5 ugotowanych)
  • 1 kajzerka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1-2 łyżki oleju
  • mleko do namoczenia bułki


Jak przygotować klops z jajkiem:

5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Kajzerkę namaczamy w mleku i odstawiamy do namoczenia.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 1-2 łyżkach oleju, odstawiamy do przestudzenia.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 surowe jajka, przyprawy i zioła.

Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę mięsną.

Spory kawałek folii spożywczej rozkładamy na blacie, wykładamy masę mięsną na kształt prostokąta, wzdłuż jednego dłuższego boku układamy w rzędzie, jedno obok drugiego ugotowane jajka, a następnie zwijamy w roladę tak, aby jajka znalazły się pośrodku.

Klops owijamy w folię, a końce skręcamy w tzw. “cukierek”.

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 2 godziny lub na całą noc.

Po tym czasie klops układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozwijamy z folii i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół), aż ładnie się zarumieni.

Podajemy na ciepło, np. z ziemniakami i surówką lub na zimno, np. jako zimną przystawkę lub do kanapek. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy