Babka maślana gotowana
Babka to nieodłączny element świąt Wielkanocnych.
Dzisiaj propozycja na pyszną, maślaną babkę w wersji gotowanej, do której niezbędna jest specjalna forma do gotowania z zamykanym wieczkiem, dzięki której woda nie przedostanie się do środka.
Babka gotowana wychodzi pyszna, bardzo puszysta, delikatnie wilgotna i jest pięknie wyrośnięta, również smakuje wyjątkowo.
Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, więc warto przygotować nie tylko na Wielkanoc.
Składniki na babkę maślaną gotowaną:
- 5 jajek
- 1 pełna szkl. cukru
- 1 czubata szkl. mąki pszennej lub tortowej
- 1 czubata szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 2 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego na bazie wódki
- opcjonalnie aromat waniliowy – w przypadku, gdy używamy wódki
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (pachnie pięknie kokosem) lub masła
- garść orzechów pistacjowych
- opcjonalnie suszone płatki róży jadalnej
Jak przygotować babkę maślaną gotowaną:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy, a następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż uzyskamy puszystą, jasną masę.
Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitych jajek z cukrem, miksujemy na wolnych obrotach, aby masa nie opadła.
Dodajemy przestudzone masło oraz ewentualnie aromat, delikatnie miksujemy.
Na sam koniec dodajemy wódkę lub ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników.
Formę do babki gotowanej z kominkiem (wys. 18, śr. 17 cm) smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Ciasto wlewamy do formy, a formę zamykamy pokrywą.
Wstawiamy do gotującej się wody, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
Formę obciążamy, aby nie wypłynęła do góry, bo ciasto jest lekkie, zmniejszamy grzanie, garnek przykrywamy pokrywką.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godz. 15 min., woda powinna lekko “pykać”.
Po ugotowaniu formę otwieramy i od razu wyjmujemy babkę, aby odparowała.
Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy dekorację do babki.
Orzechy pistacjowe siekamy.
Białą czekoladę łamiemy, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stawiając miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by miseczka nie dotykała powierzchni wody.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej kokosowy i mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
Całkowicie wystudzoną babkę dekorujemy tężejącą polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi pistacjami i ewentualnie płatkami róży.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze